Montag, 15. November 2010

Ljudska prava i dostojanstvo coveka su nerazdvojivo povezani

Ljudska prava - Ljudsko dostojanstvo

Ljudska prava i dostojanstvo čovjeka nerazdvojivo su povezani. Dostojanstvo čovjeka je unutarnji i istodobno socijalni zahtjev za vrednovanjem i poštovanjem koji pripadaju svakom čovjeku. Dostojanstvo je svakom čovjeku urođeno i ne može se izgubiti. Dostojanstvo pripada i nerođenom i mrtvom čovjeku. Ako poštuje dostojanstvo čovjeka, država mora izostaviti sve što šteti tom dostojanstvu. Znači, država mora stalno respektirati čovjeka kao osobu, ne smije od njega napraviti objekt koji stoji na raspolaganju za državno djelovanje i ne smije ga zloupotrijebiti kao sredstvo za postizanje cilja. Da bi zaštitila dostojanstvo čovjeka, država mora raditi sve da bi se spriječila povrede tog dostojanstva - čak i preko trećeg.

Da podsetimo na neke članove iz Opste deklaracije o ljudskim pravima:


Članak 18
‘Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere’

Imaš pravo na svoje mišljenje o bilo kojem pitanju bez straha od kazne ili cenzure. Imaš i pravo na bilo koju vjeru, ili ni na jednu. Imaš pravo promijeniti svoju vjeru ako to želiš te prakticirati i podučavati svoju vjeru i vjerovanja.

Članak 19
‘Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja’

Imaš pravo misliti što želiš, kazati što hoćeš, i nitko ti to ne smije zabraniti. Također imaš pravo podijeliti svoje ideje s ljudima iz bilo koje druge zemlje.

Članak 20
‘Svako ima pravo na slobodu mirnog zborovanja i udruživanja’

Imaš se pravo sastajati s drugim ljudima, javno ili privatno. Imaš pravo održavati sastanke i organizirati mirne demonstracije. Svatko ima pravo pridružiti se društvima, sindikatima, političkim strankama i drugim udrugama. Nitko te nema pravo prisiliti da se priključiš nekoj grupi ako to sam/sama ne želiš.

Članak 21
‘Svako ima pravo sudjelovati u upravi svoje zemlje’

Imaš pravo biti dijelom uprave, neposredno ili izabravši druge da te predstavljaju. Vlasti imaju autoritet da upravljaju jer predstavljaju volju ljudi. To znači da se trebaju provoditi slobodni i pošteni izbori u pravilnim razmacima.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen