Freitag, 11. September 2009

Руски патријарх позива СПЦ да очува јединство

Руски патријарх позива СПЦ да очува јединство


МОСКВА – Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је данас међународну заједницу да осигура безбедност Срба и православних светиња на Косову, а Српску православну цркву (СПЦ) да очува јединство.

У разговору са амбасадорком Србије у Русији Јелицом Курјак он је навео да Руска православна црква (РПЦ) подржава напоре српског руководства у очувању територијалног интегритета Србије. „Придајемо велики значај односима Србије и Русије, односима СПЦ и РПЦ“, казао је он, додајући да РПЦ саосећа са „болом Срба због формалног губитка Косова“.

Руски патријарх је изразио подршку напорима Србије да оспори признавање независности Косова пред Међународним судом, али је оценио да признавање независности од стране низа држава отежава судски процес.

Он је ипак изразио наду да ће суд „заштитити норме међународног права“, јер у супротном, по његовој оцени, то може довести до различитих догађаја који би дестабилизовали међународне односе.

Патријарх Кирил је казао да се РПЦ моли за здравље патријарха СПЦ Павла и изразио наду да ће СПЦ у садашњој ситуацији очувати јединство.

„Надамо се да ово не једноставно време за СПЦ ни на који начин неће утицати погубно на јединство и солидарност архијереја. Веома је важно да црква својим јединством даје пример српском друштву“, казао је Кирил.

Патријарх Кирил је изразио спремност руске стране да помогне у завршавању изградње храма Светог Саве у Београду, мада је указао да економска криза ограничава могућности.

Амбасадорка Јелица Курјак је руском патријарху пренела поздрав председника Бориса Тадића и навела да су друштво и руководство у Србији „са радошћу“ дочекали његов избор за патријарха, јер је током деценије подржавао Србију и њене напоре.

Она је изразила захвалност РПЦ и руководству Русије за подршку у очувању територијалног интегритета Србије.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen